kuredah hutan ranting rindu bagai dulu... jangan awak calar kaki kasihku

Ketik sini Bantu Blog ini

Khamis, 18 Oktober 2012

kenduri di bangi...


cucur sosej, mushroom dan cheese

salam,
tengahari tadi saya hadiri kenduri kahwin di bangi, jadi tak masak lunch...malam pula my dh kata dia tak mau makan nasi kerana lunch tadi dah makan heavy...dinner nak makan simple je...

apa yang simple selain cucur goreng!...jemu juga rasanya, asyik makan cucur yang sama...terfikir pula why not cuba buat cucur dalam versi yang berbeza...

saya pun cari apa yang ada dalam fridge...terjumpa beberapa bahan yang boleh di ubahsuai untuk di campur dalam cucuq special tu...i.e...jumbo chicken sosej, cheese, fresh mushroom, frozen corn, kucai...dan akhirnya inilah dia cucuq dinner kami malam ni... sebenarnya, selain daripada nak cerita mengenai cucur ni, saya agak teruja juga dengan foto cucuq saya ni...perasan tak kualiti gambar cucur ni yang lebih cantik berbanding foto-foto sebelum ni!

actually, sebelum pergi holiday ke India tempoh hari, my hubby beli satu kamera lagi, so masa gi cuti tu, masing-masing bawa sorang satu camera, tulah sebabnya banyak bebeno gambar kat sana (India) hingga tak terlarat nak di edit....walau bagaimanapun, dapatlah saya share sikit-sikit kat facebook 1001 untuk tatapan mereka yang berminat....:) nilah latest camera yang dh beli, Canon PowerShot G12...sebenarnya, hani yang nakkan camera ni, nak ganti camera lama dia yang rosak...tapi last-last maknya yang sapu...hehe...lagi pun hani kurang guna kamera ketika belajar....baik mama yang pakai...tak le rosak kerana tak guna...:)

dan boleh le kita share gambar food yang lebih berkualiti lagi..:)....betterlah jika di bandingkan dengan gambar dari camera cap penyu kkida sebelum ni...hehe...

btw, pada pendapat saya memang gambar dari camera ni jauh lebih baik dari camera digital Canon IXUS 960 IS....nak guna camera canggih kakak DSLR, tak mampulah pula...berat dan banyak sangat punat yang perlu di adjust....:)....kkdia ni memang jenis malas sikitlah bab-bab yang rumit camtu....mungkin sebab mata pun dah tak berapa terang...:)

dapat kamera powershot tu pun dah happy sangat kkida ni...pucuk dicita ulam mendatang, asalkan nampak jelas makanan dan photo yang kkida kongsikan....oklah tu...alhamdulillah....:)
fuh! panjang lebarlah pula cerita pasal camera nih!...

oklah berbalik pada cerita asal kita tadi iaitu cucur sosej...nilah cara saya proses bahan-bahannya... dengan menggunakan food processor, hancurkan semua bahan, iaitu sosej, celeri, bawang, cili, jagung dan fresh mushroom...tak payahlah lumat sangat....saya tak beri kuantiti bahan kerana semua ni saya main agak-agak je...ia terpulang kepada apa yang anda suka nak tambah dan bahan mana yang nak dikurangkan... letakkan semua bahan dalam mangkuk dan campurkan dengan keju yang diparut dan daun kucai... masukkan tepung, garam, gula dan soda (soda jangan banyak sangat, hanya 1/4 sudu teh sahaja)...tuangkan air suam sedikit-sedikit dan kacau hingga mendapat texture seperti diatas... panaskan minyak dan goreng cucur hingga kekuningan, angkat dan hidang ketika masih panas dengan mayonis dan sos cili... hmm....sedapnya cucur ni dan cantiknya gambar ni...hehe...:)
ni nak sambung kembali cerita semalam....yelah semalam kan saya cerita tentang cucur sosej bercheese untuk dinner kerana tengahari tu saya makan kenduri rumah kawan lama hubby ketika zaman persekolahannya di sm st. michael, ipoh. kenduri ni diadakan di dewan komplek PKNS bangi, berdepan dengan McD...

memang sangat sederhana majlis ini, tapi saudara idan, bapa pengantin lelaki seronok tak terkata kerana kawan-kawan lama ramai yang hadir dan ada yang datang all the way dari ipoh...itulah semangat setiakawan namanya...yelah bila dah tua-tua ni itulah yang menggembirakan hati kita, nak cari apa lagi, anak-anak dah besar dan setengahnya ada yang dah bercucu...bila jumpa dengan kawan lama keluarlah semua cerita dulu-dulu.... pengantin lelaki tu anak kepada kawan suami...rumah pengantin pompuan dah buat kenduri awal bulan december hari tu... lauk pauk yang sangat sederhana tapi sedap.... inilah buah tangan untuk tamu yang datang...cantikkan kek ni...saiznya besar ni.... geng oren....itulah rakan-rakan lama sekolah my dh dan saudara idan...semua janji nak pakai baju oren, tapi ada juga yang tak berbaju oren...
lepas kenduri saudara idan kami ke rumah prof nidzam di bangi juga...semua rakan yang hadir di kenduri saudara idan ikut sama ke rumah prof nidzam....seronok tak terkatalah murid-murid tua ni setiap kali dapat berkumpul macam ni... nombor dua dari kiri tu, mesti ramai student UiTM yang kenal, terutama UiTM shah alam (datuk abdullah mohamad said, still single)....dan sebelahnya tu (bersongkok) seorang chef yang hebat juga tu, tapi bukanlah celebrity chef seperti chef wan...namanya chef rashidi manap... kueh-mueh hidangan rumah prof nidzam dan dr suzana... yang ni mestilah satay kajang samuri...mana ada satay lain lagi kat area situ... pssttt....ada cakap-cakap belakang (orang pompuanlah) yang kata cucur ni chef rashidi yang buat, betul ke...tak kut...masa bilalah pulak dia nak buat cucuq ni...tapi memang dia yang bawa sebagai buah tangan kepada prof nidzam...nampak cantikkan! tak seperti cucuq yang biasa kita beli kat tepi jalan tu...

dalam suasan gembira bertemu kawan-kawan...kami terima berita yang mak mertua saudara idan meninggal dunia sekitar jam empat petang...berkejarlah pula ibubapa pengantin lelaki ke kelang untuk menziarah mak/mertua yang baru menghembuskan nafas yang terakhir...itulah janji Allah swt kepada kita...dalam satu masa ada dua suasana yang berbeza...ada suka dan ada duka...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan